Οσφυαλγία: Αιτίες και συμβουλές πρόληψης



Αν έχεις χρόνιο πόνο στη μέση , είναι πιθανό να έχεις κληρονομήσει την ευπάθεια εκδήλωσης της πάθησης.

Παρά, όμως, την πιθανή ύπαρξη κληρονομικής προδιάθεσης, μπορείς να προλάβεις μια πιθανή έντονη εκδήλωση της οσφυαλγίας. 

Γράφει η Δήμητρα Μαλάκου, Φυσίατρος

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες της οσφυαλγίας, του γνωστού σε όλους μας  "λουμπάγκο-lumbago",  είναι οι παρακάτω:

  • Διάταση ή ρήξη των μυικών ινών ή των συνδέσμων της οσφυικής χώρας μετά από σήκωμα βάρους, απότομη κάμψη και στροφή του σώματος ή άλλη καταπόνηση.
  • Πίεση στις ρίζες των νεύρων λόγω κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου.
  • Η οστεοαρθρίτιδα ή ο τραυματισμός που επηρεάζει τις μικρές αρθρώσεις (μεσοσπονδύλιες διαρθρώσεις) ανάμεσα στους σπονδύλους, μπορεί να οδηγήσει σε οσφυαλγία μεταβάλλοντας σε δύσκαμπτες και σκληρές τις συγκεκριμένες αρθρώσεις και προκαλώντας πιέσεις  στις ρίζες των νεύρων. Ακόμη η οστεοαρθρίτιδα σε άλλες αρθρώσεις όπως στα ισχία μπορεί να προκαλέσει αλλαγή του τρόπου βάδισης και να οδηγήσει σε οσφυαλγία.
  • Η σπονδυλόλυση και η σπονδυλολίσθηση.
  • Λιγότερο συνηθισμένες καταστάσεις που οδηγούν σε οσφυαλγία είναι  η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, μια μορφή αρθρίτιδας που επηρεάζει πιο πολύ τη σπονδυλική στήλη και άλλες οροαρνητικές σπονδυλοαρθροπάθειες.
  • Οι  φλεγμονές  της σπονδυλικής στήλης όπως η σηπτική οστεομυελίτιδα και η δισκίτιδα που οφείλονται σε μικρόβια όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος κ.α.  και  η φυματίωση της σπονδυλικής στήλης μπορούν να εκδηλωθούν με οσφυαλγία. Ο τρόπος μετάδοσης  τους  είναι συνήθως :  α) άμεσος κατά την διαρκεια επεμβατικών χειρισμών (εγχύσεις  στη σπονδυλική στήλη και δισκεκτομές) , β) έμμεσος από μια φλεγμονή στη λεκάνη ή ακόμη και απο μια πιο απομακρυσμένη εστία.
  • Οι  όγκοι της σπονδυλικής στήλης, οι όγκοι μέσα στο νωτιαίο μυελό, και τα συμπιεστικά κατάγματα  που προκαλούνται από την οστεοπόρωση  μπορούν να αποτελέσουν αιτία οσφυαλγίας.
  • Η σπονδυλική στένωση δηλαδή η στένωση στο σπονδυλικό σωλήνα που μπορεί να προκαλέσει πίεση στις ρίζες και οφείλεται σε οστεόφυτα ("άλατα"),  που επικάθονται στα σώματα της σπονδυλικής στήλης.
  • Η σκολίωση.



Είναι η οσφυαλγία κληρονομική;



Αν έχεις χρόνιο πόνο στη μέση , είναι πιθανό να έχεις κληρονομήσει την ευπάθεια εκδήλωσης της πάθησης. Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης περιέχει υποδοχείς αισθητικότητας οι οποίοι στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο. Μερικοί άνθρωποι έχουν πολλούς υποδοχείς αισθητικότητας τοποθετημένους στους μεσοσπονδύλιους δίσκους ενώ άλλοι έχουν λιγότερους. Αυτός ο λόγος μπορεί να δικαιολογήσει γιατί ένας ανθρωπος μπορεί να σηκώσει βαρειά αντικείμενα πολλές φορές και να μην εκδηλώσει συμπτώματα οσφυαλγίας  ενώ  κάποιος άλλος που σηκώνει ένα ελαφρύ αντικείμενο με προσοχή, παρουσιάζει συμπτώματα.

Ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι κληρονομικής προδιάθεσης, μπορείς να προλάβεις μια πιθανή έντονη εκδήλωση της οσφυαλγίας ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές:



1.     Διέκοψε το κάπνισμα.

2.     Μείωσε το βάρος σου αν είναι πάνω από το κανονικό.

3.     Εξασκήσου στην καλή στάση σώματος όταν κάθεσαι ή είσαι όρθιος. 

4.     Όταν σηκώνεις ένα αντικείμενο θα πρέπει να χρησιμοποιείς τα γόνατα και όχι τη μέση.

5.     Κάνε ασκήσεις για να δυναμώσεις τους μύες της μέσης, ιδίως τους κοιλιακούς , τους ραχιαίους, τους μύες της λεκάνης και των ισχίων. Όταν αναπτύξεις καλούς μύες του κορμού τότε θα νιώθεις καλύτερα και τη μέση σου.

6.     Πολέμησε την συνήθεια να ξαπλώνεις στο κρεββάτι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν παρουσιάζεις οσφυαλγία. Τα σώματα μας έχουν φτιαχτεί για να κινούνται και να χρησιμοποιούνται. Η παρατεταμένη ανάπαυση μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα λόγω ακινησίας και αχρησίας-ατροφίας των μυών.

7.     Πήγαινε γρήγορα σε έναν ειδικό ιατρό ώστε να έχεις πρώιμη θεραπεία για την μέση σου, έτσι ώστε να μπορείς να κινείσαι και να είσαι ενεργός.

Ακολουθείστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.