Ο παιδοενδοκρινολόγος Ζβι Λαρόν στη Θεσσαλονίκη. Εξέτασε την Ελληνίδα που πάσχει από το σύνδρομο με το όνομά του

Από τον γιατρό που πριν από 58 χρόνια έδωσε το όνομά του στην πάθησή της εξετάστηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου μια 15χρονη, η οποία είναι η μοναδική σε όλη την Ελλάδα με διάγνωση συνδρόμου Laron.

Το σύνδρομο Laron είναι μια γενετική νόσος ( μορφή νανισμού) η οποία οφείλεται σε απαλείψεις ή μεταλλάξεις του υποδοχέα της αυξητικής ορμόνης, που πήρε το όνομά του από τον 90χρονο σήμερα πολυβραβευμένο Ισραηλινό παιδοενδοκρινολόγο- ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολή Sackler του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Zvi Laron (Ζβι Λαρόν).
Οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν αντίσταση στην αυξητική ορμόνη και το χαρακτηριστικό τους είναι το κοντό ανάστημα, η έλλειψη του ινσουλόμορφου αυξητικού παράγοντα 1 και η αντίσταση στην ινσουλίνη.
Επίσης οι ασθενείς αυτοί είναι «τυχεροί» μέσα στην ατυχία τους, καθώς η πάθησή τους τούς προστατεύει από τον καρκίνο και τον σακχαρώδη διαβήτη.
Ο κ.Λαρόν, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την αναγόρευσή του ως επίτιμου διδάκτορος του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, εκτός από την 15χρονη εξέτασε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και άλλα δύο κοριτσάκια, των οποίων η πάθηση δεν έχει διαγνωστεί, αλλά υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να πάσχουν από σύνδρομο Laron.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Δ’ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ στο Παπαγεωργίου Ασημίνα Γαλλή- Τσινοπούλου, τα δυο μικρά κοριτσάκια παρουσιάζουν παύση της αύξησης, δηλαδή ενώ γεννήθηκαν με το προβλεπόμενο ύψος σε εκατοστά, πλέον έχουν σταματήσει να ψηλώνουν.
Αυτό είναι πιθανόν να οφείλεται στο σύνδρομο Laron και τα περιστατικά χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Για τον λόγο αυτό, ζητήθηκε η συνδρομή του κ. Laron, ο οποίος θεωρείται ο πλέον ειδικός στο να εκτιμήσει την κατάσταση και να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την γενετική διερεύνηση και αντιμετώπιση των περιστατικών.
Το τρίτο περιστατικό, που εξέτασαν η ομάδα του Παπαγεωργίου και ο κ.Λαρόν, είναι η 15χρονη με σύνδρομο Laron, που αποτελεί και το μοναδικό καταγεγραμμένο περιστατικό πανελλαδικά.
Το κορίτσι παρακολουθείται συστηματικά από τους γιατρούς του Παπαγεωργίου και την ομάδα του Λαρόν στο Τελ Αβίβ.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/

https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.