Ψείρες στα μαλλιά του παιδιού: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να τις αντιμετωπίσετε


Οι ψείρες, αυτά τα ενοχλητικά μικροσκοπικά έντομα με τα έξι πόδια ταλαιπωρούν σχεδόν σε ετήσια βάση τους μικρούς μαθητές. Τους κάνουν να αισθάνονται φαγούρα και να υπομένουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τη θεραπεία, με διάφορα σαμπουάν και λοσιόν από τους αναστατωμένους γονείς που θεωρούν τις ψείρες, ως τον εφιάλτη που μπήκε στο σπίτι τους.
Η δυσκολία είναι στον εντοπισμό των ψειρών κι ειδικά των αυγών τους που είναι κολλημένα πάνω στις τρίχες, κοντά στο τριχωτό του κεφαλιού και φυσικά οι τρόποι αντιμετώπισης και πρόληψης.

Ποια παιδιά κολλάνε ψείρες;

Οι ψείρες κολλάνε μέσω της άμεσης επαφής του κεφαλιού του παιδιού, με ένα άλλο παιδάκι που έχει ψείρες. Μπορούν να ζήσουν για λίγο χρόνο σε ρούχα ή άλλα προσωπικά αντικείμενα, όπως βούρτσες, χτένες και λαστιχάκια μαλλιών. Τα μικρά παιδιά που πάνε στο νηπιαγωγείο ή στο δημοτικό και παίζουν έχοντας στενή επαφή το ένα με το άλλο, ή μοιράζονται λαστιχάκια κι αξεσουάρ μαλλιών, καπέλα κλπ. κολλάνε συχνά ψείρες. Δεν έχει καθόλου σημασία η καθαριότητα του παιδιού σας παρά μόνο αν ένα άλλο παιδάκι που παίζει με το δικό σας ή κάθεται στο διπλανό θρανίο, έχει ψείρες.

Τι μπορεί να πάθει ένα παιδί από ψείρες;

Γενικά πλην της δυσφορίας που αισθάνεται ένα παιδί από την φαγούρα στο κεφάλι του, οι ψείρες δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχήσει. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί αλλεργία. Το ξύσιμο στο τριχωτό της κεφαλής που προκαλείται από την φαγούρα δημιουργεί πληγές οι οποίες μπορεί να μολυνθούν. Καλέστε τον γιατρό σας, αν δείτε πως το δέρμα στο κεφάλι του παιδιού γίνεται κόκκινο ή πρήζεται σε κάποια σημεία. Πάντως οι ψείρες δεν μεταφέρουν ασθένειες ή μικρόβια.

Τι να κάνετε για ν’ απαλλάξετε το παιδί σας από τις ψείρες

Το πρώτο βήμα είναι να τις εντοπίσετε. Ένα λεπτό χτενάκι με μικρά δοντάκια, ειδικό για την ανίχνευση των ψειρών, είναι πολύ αποτελεσματικό. Απλώς χρειάζεται χρόνο κι υπομονή.

Θα πρέπει πρώτα να έχετε ξεμπερδέψει πολύ καλά τα μαλλιά του παιδιού, ειδικά αν είναι μακριά, ώστε να χτενίζετε κάθε τούφα από πάνω μέχρι κάτω και να βλέπετε αν αποκαλύπτονται ψείρες πάνω στο χτενάκι.

Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαλακτικό μαλλιών στο μπάνιο κι επί τόπου να χρησιμοποιήσετε το χτενάκι για να απομακρύνετε τις ψείρες σε λεία και ξεμπερδεμένα μαλλιά.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας ο οποίος θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Βρείτε στο φαρμακείο ειδικά φαρμακευτικά σαμπουάν και λοσιόν, κάποια είναι φυτικά, που θεωρούνται ασφαλή για το κεφάλι του παιδιού σας.
Εφαρμόστε τη θεραπεία μια φορά κι επαναλάβετε μετά από μια εβδομάδα απαραιτήτως, γιατί μπορεί να έχει μείνει έστω κι ένα αυγό ζωντανό και να έχει πολλαπλασιαστεί.

Ό,τι ρούχα φόρεσε το παιδί τις τελευταίες 48 ώρες πρέπει να τα βάλετε στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία. Το ίδιο και τα σεντόνια, μαξιλαροθήκες ή το μικρό του λούτρινο παιχνίδι.

Οι τρόποι αντιμετώπισης των ψειρών με μαγιονέζα ή ξύδι, μπορεί να είναι αποτελεσματικοί αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επιστημονικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Η μαγιονέζα φαίνεται πως «πνίγει» τις ψείρες, ενώ το ξύδι, διαλύει την κόλλα που τις κρατάει πάνω στις τρίχες του κεφαλιού.

Τρόποι πρόληψης

Οι τρόποι πρόληψης για να μην ξανακολλήσει το παιδί ψείρες, δεν μπορεί να πει κανείς πως εξασφαλίζουν 100% επιτυχία.

Μην έχοντας όμως άλλη λύση μπορείτε να κάνετε τα εξής:
1. Nα ελέγχετε πολύ συχνά, τα μαλλιά του παιδιού, χτενίζοντάς τα με το ειδικό χτενάκι.
2. Να πιάνετε σε κοτσίδα ψηλά, τα μαλλιά της κόρης σας, ώστε να μην έρχεται σ΄επαφή με τα μαλλιά άλλων παιδιών.
3. Να χρησιμοποιείτε φυτικές προληπτικές λοσιόν που κάνουν τις ψείρες να μένουν μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.