Needling – Ή αλλιώς, όταν η τεχνολογία δεν είναι πάντα η μόνη λύση



Γράφει ο
dr. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΛΑΧΟΣ 
πλαστικός χειρουργός

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι γιατροί που ασχολούμαστε με την αισθητική ιατρική είναι το πως θα βελτιώσουμε την εικόνα του δέρματος, πως θα το διατηρήσουμε νεανικό (ειδικά στο πρόσωπο). Η τεχνολογία σε συνδυασμό με την επιστήμη προσφέρει σήμερα στους γιατρούς (και συνεπώς στους ασθενείς – πελάτες τους) μια πληθώρα από μηχανήματα που δρουν στο δέρμα: Laser, ραδιοσυχνότητες, υπέρηχους κ.α.

Πρόκειται για πανάκριβα συνήθως μηχανήματα, πολύ εξειδικευμένα στην εφαρμογή τους που απαιτούν ειδικές γνώσεις και εκπαίδευση καθώς και σημαντική εμπειρία από την μεριά  του ιατρού. Η αγορά των μηχανημάτων δε, συνιστά μια αρκετά σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τον γιατρό και για το λόγο αυτό και οι θεραπείες κοστολογούνται συνήθως ακριβά, ώστε να αποσβεστεί η επένδυση.
Οι περισσότερες τεχνικές laser που προκαλούν ανάπλαση του δέρματος προκαλούν κάποιας μορφής θερμική βλάβη στην επιδερμίδα και στο υποκείμενο τμήμα του δέρματος (χόριο) που περιέχει το κολλαγόνο. Κατόπιν το δέρμα επουλώνει μέσω μιας φλεγμονώδους διαδικασίας (γι'αυτό και η κοκκινίλα που συνοδεύει όλες τις θεραπείες με laser), όπου δημιουργείται ένα νέο στρώμα επιδερμίδας και καινούριες ίνες κολλαγόνου.
Η απορία που δημιουργείται είναι γιατί πρέπει να καταστρέψουμε την επιδερμίδα για να κάνουμε το δέρμα πιο λείο; Η επιδερμίδα είναι ένα πολύ εξειδικευμένο όργανο και αποτελεί (παρά το μικρότατο πάχος της των 0.2 χιλιοστών) το πρωταρχικό επίπεδο άμυνας του οργανισμού έναντι των βλαπτικών παραγόντων του περιβάλλοντός μας. Αν το όφελος από την καταστροφή (έστω και προσωρινή βέβαια) της επιδερμίδας υπερβαίνει τους πιθανούς κινδύνους τότε είναι κάτι που μπορεί να το αποδεχτεί κανείς. Όμως η αντιμετώπιση των ρυτίδων δεν αποτελεί ικανή δικαιολογία για κάτι τέτοιο.

Το δέρμα για να δείχνει ανανεωμένο χρειάζεται μια νεανική, υγιή, ομοιόμορφου χρώματος, μαλακή και ενυδατωμένη επιδερμίδα.
Ένα από τα αρχικά μας βήματα προς την κατεύθυνση αυτή είναι να αναπληρώσουμε τοπικά τη φωτοευαίσθητη βιταμίνη Α καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά στοιχεία (όπως βιταμίνη C, E, καροτενοειδή) που καταστρέφονται μετά από την έκθεση στον ήλιο.
Η τοπική εφαρμογή κρεμών δεν αρκεί από μόνη της βέβαια.
Ως εναλλακτική του laser και κάθε άλλης “επεμβατικής” τεχνικής στην επιδερμίδα, χρειαζόμαστε μια μέθοδο που να διαφυλάσσει την επιδερμίδα αλλά ταυτόχρονα να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος.
Χρησιμοποιώντας μια μικρή συσκευή που φέρει πολλές μικρές βελόνες, τρυπάμε το δέρμα στα σημεία που θέλουμε να επιτύχουμε τη βελτίωσή του. Οι βελόνες που έχουν το κατάλληλο μήκος (από 1 έως 3 χιλιοστά) τρυπούν την επιδερμίδα αλλά δεν την αφαιρούν, έτσι η επιδερμίδα επουλώνει ταχύτατα. Συνήθως υπάρχει μια μικρή αιμορραγία από τα σημεία των τσιμπημάτων που σταματά μετά από 30 δευτερόλεπτα. Το δέρμα κατόπιν ξεπλένεται με φυσιολογικό ορό και εφαρμόζεται κάποια ειδική κρέμα που περιέχει βιταμίνες Α και C (όπως η κρέμα C-quence της Environ).
Τα πολλά τσιμπήματα που απαιτούνται, απαιτούν ταυτόχρονα και την ανάλογη αναισθησία (συνήθως τοπική) ώστε να γίνει ανεκτή η θεραπεία.
Το τσίμπημα από μία μόνον βελόνα είναι ένα αμελητέο γεγονός για το δέρμα. Όμως αν γίνουν πολλά (εκατοντάδες) τσιμπήματα το ένα πολύ κοντά στο άλλο, τότε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα ανατέλλει.
Τα πολλαπλά τσιμπήματα αυτόματα προκαλούν ένα σύμπλεγμα χημικών αντιδράσεων στο δέρμα που οδηγεί στο τέλος στην παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, καθώς και στον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων. Όλα αυτά μαζί παράγουν ένα εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα. Το δέρμα μετά από 4 μόλις ημέρες που είναι λίγο ερεθισμένο (οίδημα και ερύθημα) αρχίζει να αλλάζει όψη και να φαίνεται εμφανώς νεότερο και πιο υγιές. Το αποτέλεσμα βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου και διαρκεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός να επαναλάβει τη θεραπεία όσο συχνά θέλει (ακόμα και κάθε εβδομάδα αν επιθυμεί). Ιστολογικές μελέτες που έχουν γίνει, έχουν αποδείξει τη δημιουργία νέων ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, την πάχυνση της επιδερμίδας και την πλήρη απουσία ουλώδους ιστού παρά τα εκατοντάδες τσιμπήματα που προκαλεί η θεραπεία όταν εφαρμόζεται. Αυτά αποδεικνύουν πως η θεραπεία αυτή προκαλεί πραγματικά μια ανάπλαση των ιστών που αποτελούν το δέρμα (επιδερμίδα και χόριο).
Η μετεπεμβατική φροντίδα είναι ελάχιστη (εφαρμογή κρεμών και αντιηλιακού φτάνει). Τα αποτελέσματα με την επανάληψη των θεραπειών είναι όλο και καλύτερα. Η θεραπεία δεν έχει τους περιορισμούς των laser (μπορεί να εφαρμοσθεί και σε σκούρα ή μαυρισμένα δέρματα), ενώ φαίνεται πως ομαλοποιεί ακόμα και τον χρωματικό τόνο του δέρματος και άρα μπορεί να αποκαταστήσει και τις πανάδες που μπορεί να υπάρχουν στο πρόσωπο ή άλλο σημείο του σώματος.
Σίγουρα μια θεραπεία laser peeling του δέρματος μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή περισσότερου κολλαγόνου από μια θεραπεία needling, όμως η ταλαιπωρία που υφίσταται ο/η ασθενής δεν συγκρίνεται. Επιπλέον, αν εφαρμόσει κανείς μερικές επαναλαμβανόμενες θεραπείες needling μπορεί να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα με το laser peeling χωρίς την ταλαιπωρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.