Κοιλιοπλαστική: Όσα πρέπει να ξέρετε



 πλαστικός χειρουργός   

Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σε δουλειές γραφείου σε 7-10 ημέρες περίπου. Αν η φυσική κατάσταση του ασθενούς πριν το χειρουργείο ήταν καλή, τότε η επάνοδος γίνεται ακόμα πιο γρήγορα.


Η κοιλιοπλαστική, είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του περισσευούμενου δέρματος και λίπους από την κοιλιά και για τη σύσφιγξη του κοιλιακού τοιχώματος. Η διαδικασία μπορεί εντυπωσιακά να μειώσει την εμφάνιση μιας χαλαρωμένης και προεξέχουσας κοιλιάς. Αλλά πρέπει να λάβει κανείς υπ’όψιν ότι αφήνει μια τομή, η οποία ανάλογα με τη φύση και την έκταση του προβλήματος μπορεί να φθάνει από τον ένα γοφό στον άλλο.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για κοιλιοπλαστική είναι άνδρες ή γυναίκες που είναι σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά ενοχλούνται από τη χαλάρωση και τη διόγκωση που παρουσιάζει η κοιλιά τους και η οποία δεν ανταποκρίνεται στη δίαιτα ή στη γυμναστική. Η επέμβαση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για γυναίκες, στις οποίες λόγω των εγκυμοσυνών, έχει «ξεχειλώσει» το κοιλιακό τους τοίχωμα πέρα από το σημείο όπου μπορεί να γίνει ξανά κανονικό. Η απώλεια ελαστικότητας του δέρματος σε μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς που εμφανίζεται συχνά με την ήπια παχυσαρκία, μπορεί επίσης να βελτιωθεί.

Οι ασθενείς που σκοπεύουν να χάσουν βάρος πρέπει να αναβάλουν την επέμβαση. Επίσης, οι γυναίκες που προγραμματίζουν μελλοντικές εγκυμοσύνες πρέπει να περιμένουν, δεδομένου ότι οι κοιλιακοί μύς που σφίγγονται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να «ξεχειλώσουν» πάλι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η κοιλιοπλαστική μπορεί να ενισχύσει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθησή σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα σας δημιουργήσει το «τέλειο σώμα», ούτε θα κάνει τους άλλους να σας αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Χιλιάδες κοιλιοπλαστικές εκτελούνται επιτυχώς κάθε έτος. Όταν γίνονται από έναν καταρτισμένο πλαστικό χειρουργό, τα αποτελέσματα είναι άκρως ικανοποιητικά.

Οι καπνιστές πρέπει να έχουν διακόψει το κάπνισμα 2 έως 3 εβδομάδες πριν και 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο, αφού μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο των επιπλοκών και τη δημιουργία άσχημων ουλών.

Στην αρχική επίσκεψη, ο χειρουργός θα αξιολογήσει την κατάσταση της υγείας σας, θα καθορίσει την έκταση της περίσσειας λίπους και δέρματος στην περιοχή της κοιλιάς σας, και θα αξιολογήσει προσεκτικά τον τόνο του δέρματος σας. Πείτε οπωσδήποτε στο χειρουργό σας εάν καπνίζετε, και εάν παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα, βιταμίνες ή ομοιοπαθητικά.

Εάν, παραδείγματος χάριν, η χαλάρωση και το πάχος περιορίζονται στην περιοχή μόνον κάτω από τον ομφαλό, μπορεί να χρειάζεται μια πιο απλή διαδικασία, λιγότερο σύνθετη, αποκαλούμενη μίνι κοιλιοπλαστική, η οποία σαφώς είναι μια ελαφρύτερη χειρουργική πράξη. Μπορεί, αφ' ετέρου, να χρειάζεται και η προσθήκη λιποαναρρόφησης ούτως ώστε να επιτευχθεί ένα καλύτερο σχήμα του σώματός σας, ή μπορεί καμιά φορά να χρειάζεται μόνο λιποαναρρόφηση.

Ο χειρουργός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για την επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγιών για την διατροφή, το κάπνισμα, τη λήψη ή την αποφυγή ορισμένων βιταμινών και φαρμάκων.

Φροντίστε να υπάρχει κάποιος να σας οδηγήσει σπίτι μετά από την έξοδό σας από το νοσοκομείο.

Η επέμβαση γίνεται στο νοσοκομείο με γενική αναισθησία. Συνήθως ο ασθενής χρειάζεται να παραμείνει μέσα για ένα ή δύο βράδια και την επομένη το μεσημέρι παίρνει εξιτήριο.

Η τυπική κοιλιοπλαστική διαρκεί δύο έως τρεις ώρες, ανάλογα με την έκταση της εργασίας που απαιτείται.

Ο χειρουργός συνήθως κάνει μια τομή στο κάτω μέρος της κοιλιάς ακριβώς πάνω από την ηβική περιοχή. Η τομή είναι φτιαγμένη ώστε να κρύβεται μέσα στα εσώρουχα και το μαγιό. Στη μίνι κοιλιοπλαστική η τομή είναι πολύ πιο μικρή και μοιάζει πολύ με την τομή της καισαρικής.

Στη συνέχεια, ο χειρουργός ξεχωρίζει το δέρμα από το κοιλιακό τοίχωμα μέχρι το ύψος των πλευρών. Με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτονται οι χαλαρωμένοι συνήθως κοιλιακοί μύες. Αυτοί με τη σειρά τους σφίγγονται μεταξύ τους με ειδικά ράμματα και δημιουργείται έτσι ένα σταθερότερο κοιλιακό τοίχωμα που στενεύει ταυτόχρονα και τη μέση.

Το περισσευούμενο δέρμα τεντώνεται και αφαιρείται. Ο ομφαλός τοποθετείται σε μια νέα θέση αντίστοιχη με αυτήν που ήταν όταν το κοιλιακό τοίχωμα δεν είχε χαλάρωση. Οι τομές ράβονται συνήθως με εσωτερικά ράμματα. Τέλος, τοποθετείται ένα σωληνάκι κάτω από το δέρμα που βοηθά να παροχετευθούν όλα τα υγρά που παράγονται μετά το χειρουργείο. Το σωληνάκι αυτό αφαιρείται μετά από δύο ημέρες συνήθως.

Τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο νοιώθει κανείς την κοιλιά του πρησμένη και σφιχτή. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος πόνος, αλλά μάλλον μια δυσκολία στις κινήσεις. Απλά παυσίπονα ελέγχουν κάθε δυσάρεστο αίσθημα.

Ο γιατρός σας θα σας δώσει τις οδηγίες για πλύσιμο-ντους και την αλλαγή των γαζών. Θα πρέπει να αρχίσετε να περπατάτε από την πρώτη ημέρα κιόλας, παρ’όλο που δεν θα μπορείτε να σταθείτε εντελώς όρθιοι.

Θα φοράτε έναν ελαστικό επίδεσμο υποστήριξης της μέσης για ένα μήνα περίπου. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 10 ημέρες περίπου.

Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σε δουλειές γραφείου σε 7-10 ημέρες περίπου. Αν η φυσική κατάσταση του ασθενούς πριν το χειρουργείο ήταν καλή, τότε η επάνοδος γίνεται ακόμα πιο γρήγορα.

Η άσκηση βοηθά στη γρηγορότερη επάνοδο. Όμως δεν επιτρέπεται έντονη γυμναστική προτού περάσει ένας μήνας από την επέμβαση.

Οι τομές θα είναι κόκκινες για αρκετό καιρό. Χρειάζονται περίπου έξι μήνες για να ωριμάσει πλήρως μια ουλή. Παρ’όλο που ποτέ δεν θα εξαφανιστούν τελείως οι τομές, θα καλύπτονται κάτω από τα εσώρουχα ή το μαγιό.

Η κοιλιοπλαστική δίνει πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά διαρκούν πολλά χρόνια, με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής δεν θα ξαναπαχύνει και θα ασκείται τακτικά. Η κοιλιοπλαστική σε καμία περίπτωση δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.