Ενδοσκοπική θεραπεία περιεδρικών συριγγίων (VAAFT)

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι η μη φυσιολογική επικοινωνία του περιπρωκτικού δέρματος με τον πρωκτικό σωλήνα ή το ορθό διαμέσου ενός πόρου ο οποίος αποτελείται από ινώδη ιστό και εσωτερικά καλύπτεται από κοκκιωματώδη ιστό.


Γράφει ο
Όθων Μιχαήλ 
Γενικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


 
Συνήθως στα περιεδρικά συρίγγια διακρίνουμε :
τον συριγγώδη πόρο
ένα ή περισσότερα έξω στόμια
ένα έσω στόμιο στην οδοντωτή γραμμή.


Αν το στόμιο είναι κλειστό ή απουσιάζει, το περιεδρικό συρίγγιο λέγεται τυφλό.


Τα περιεδρικά συρίγγια είναι συχνό αποτέλεσμα της αυτόματης η χειρουργικής διάνοιξης ενός περιεδρικού αποστήματος.

Αιτίες που σχετίζονται με την δημιουργία περιεδρικού συριγγίου και πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπ’όψιν είναι:
η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η φυματίωση, ο καρκίνος του ορθού, επεμβάσεις ή τραυματισμός της ορθοπρωκτικής περιοχής.
Η ταξινόμηση των περιεδρικών συριγγίων έγινε από τον Parks το 1976.


Η ταξινόμηση του Parks στηρίζεται στην σχέση του συριγγώδους πόρου με τους σφιγκτήρες και βοηθά σημαντικά στην σωστή χειρουργική αντιμετώπιση τους. Η διάγνωση γίνεται φυσικά απο την σωστή και λεπτομερή λήψη του ιστορικού καθώς και απο επιμελή κλινική εξέταση.


Από το ιστορικό του ασθενούς αναφέρεται περιεδρικό απόστημα το οποίο παροχετεύτηκε αυτόματα ή διανοίχτηκε χειρουργικά και το οποίο έχει υποτροπιάσει.


Ο καθορισμός του τύπου του συριγγίου, η πορεία του πόρου του και ο εντοπισμός του έσω στομίου του πρέπει να εξακριβωθούν με την προσεκτική φυσική εξέταση καθώς και με διάφορες απλές διαγνωστικές τεχνικές. Η δακτυλική εξέταση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την ανεύρεση της πορείας και του έσω στομίου του συριγγίου, και αδυναμία ψηλάφησης του πόρου είναι ένδειξη υψηλού συριγγίου. Επίσης με την δακτυλική εξέταση πρέπει να διακρίνουμε την σχέση του έσω στομίου με τον ορθοπρωκτικό δακτύλιο, όπως επίσης και να εκτιμήσουμε τον τόνο του σφιγκτήρα.


Η ενδοσκοπική εξέταση είναι επίσης σημαντική διότι εκτός από τον έλεγχο για πιθανή φλεγμονώδη νόσο της περιοχής, είναι δυνατόν να εντοπίσει και το έσω στόμιο του συριγγίου.


Το διορθικό υπερηχο είναι μια ακριβής και μή επεμβατική μέθοδος για την εξακρίβωση της σχέσης του συριγγώδους πόρου με τους σφιγκτήρες και τον έλεγχο για άλλες αποστηματικές εστίες. Η εξέταση εκλογής σήμερα είναι η μαγνητική τομογραφία με πρωτόκολλο πυέλου.
Η θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων είναι αποκλειστικά χειρουργική. Ο χειρουργός που θα αντιμετωπίσει πρώτος ένα συρίγγιο έχει την καλύτερη ευκαιρία για να αναγνωρίσει τον πόρο, να βρει το έσω στόμιο και να επιτύχει την επούλωση του.

H νέα επαναστατική μέθοδος θεραπείας των περιεδρικών συριγγίων είναι η μέθοδος της Ενδοσκοπικής θεραπείας (VAAFT). Ακόμη και εάν το ύψος του συρριγγώδους πόρου περιλαμβάνει σημαντικό τμήμα από τον σφιγκτηριακό μηχανισμό, η επέμβαση γίνεται πιο εύκολα και σχεδόν αναίμακτα.

Η νέα μέθοδος αναίμακτης χειρουργικής, μειώνει τις όποιες παρενέργειες, τον πόνο και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να επιστρέψει το συντομότερο στα καθήκοντά του.

Ο τρόπος αντιμετώπισης καθώς και τα οφέλη της ενδοσκοπικής τεχνικής είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά της εφαρμογής EPSIT στην κύστη κόκκυγα.
Οι βασικές αρχές της Ενδοσκοπικής τεχνικής VAAFT είναι:
1. Η ανεύρεση και καταστροφή του εσωτερικού στομίου.
2. Ο εντοπισμός της πορείας του συριγγώδους πόρου και η πλήρης εκτομή του ή η καταστροφή του επιθηλίου του, σε όλο το μήκος του.
3. προστασία του σφιγκτηριακού μηχανισμού για την αποφυγή ακράτειας



Η νέα μέθοδος ενδοσκοπικής αντιμετώπισης των περιεδρικών συριγγίων VAAFT συγκεντρώνει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Είναι Αναίμακτη
  • Είναι Ανώδυνη
  • Μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία
  • Δεν χρειάζεται νοσηλεία
  • Πραγματοποιείται σα βάση χειρουργικής μιας ημέρας χωρίς διανυκτεύρευση
  • Προσφέρει άμεση επιστροφή στην εργασία
  • Ελαχιστοποιείται η πιθανότητα υποτροπής
  • Δεν απαιτείται σημαντική και μακροχρόνια μετεγχειρητική φροντίδα
  • Ελαχιστοποιείται στο μικρότερο δυνατό βαθμό η πιθανότητα ακράτειας

Αρχικά πραγματοποιείται η  χαρτογράφηση της βλάβης διαμέσου του συριγγώδους πόρου και της απεικόνησης στην οθόνη υψηλής ευκρίνειας με τη χρήση της ειδικής κάμερας - fistuloscope. Οτιδήποτε εντός του συριγγίου απομακρύνεται εύκολα με ειδική λαβίδα 2mm.Αφού έχει καθοριστεί και καθαριστεί η βλάβη, ακολουθεί η χειρουργική φάση. Με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων RF ή Laser πραγματοποιείται η καταστροφή του συριγγώδους πόρου και των διακλαδώσεών του. Στο τέλος διενεργείται το πιο σημαντικό μέρος της επέμβασης που είναι η σύγκλειση – συρραφή του έσω στομίου του συριγγίου., το οποίο είναι και αυτό που προκαλεί τις υποτροπές

Συμπερασματικά με τη νέα ενδοσκοπική μέθοδο:
•    αποφεύγεται η δημιουργία μεγάλων χειρουργικών τραυμάτων
•    ανευρίσκονται όλοι οι κρυφοί πόροι
•    ανευρίσκεται και συρράπτεται το έσω στόμιο του συριγγίου αποτρέποντας      την πιθανότητα υποτροπής κατά 85%
•    υπάρχει ταχύτατη ανάρρωση

*Ο χειρουργός κος Μιχαήλ κατέχει Ευρωπαϊκή πιστοποίηση για την συγκεκριμένη μέθοδο αντιμμετώπισης της κύστης κόκκυγα από το EAES– IRCAD- STRASBOURG

ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ
210 9520070
omichail@yahoo.com

Ακολουθείστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.